sâmbătă, 27 noiembrie 2010

Nom nom nom

   Celebrii pentru gustul si textura lor distincta, ursuletii gumati (Gummi bears) sunt una din cele mai cunoscute forma de jeleu din lume.
   Dar, normal, nici unu' din voi nu s-a chinuit sa afle cine, ce, cum, cand si unde s-au inventat... asa ca, avand in vedere ca imaginatia mea e cam la acelasi nivel ca si Marea Moarta o sa scriu despre istoria acestor magnifice creatii (wow, chiar duc lipsa de inspiratie).


   Prin 1920, nea Hans Riegel Senior a fondat compania lui de dulciuri, Haribo. Tot cam atunci a si inventat ursuletii minune, care culmea, au fost primele dulciuri gumate (suna tampit, stiu) din lume. Numele firmei e format din 3 parti a cate 2 litere ce semnifica prenumele, numele si respectiv orasu' de nastere, da' nu te intereseaza asta si te miri de ce dracu citesti ce scrie dobitocu' asta pe blog chestii despre Hans cum dracu il chema ca ai uitat oricum, in loc sa scrie despre ursuleti. Bine ma!, scriu despre ursi. 
  Pe la inceputu' anilor '60, Haribo a inceput sa distribuie clasicele dulciuri cu forma de ursuleti sub numele Gold-Bears. Pana atunci au fost numiti Dancing Bears, da' nimeni nu prea stia de ei. In 1982, Haribo a inceput sa produca ursuletii in S.U.A. si la cat de tari sunt americanii cand vine vorba de poreclit , se pare ca de la ei a plecat chestia cu Gummy sau Gummi Bears.
   Si culmea, o alta companie germana, Trolli, a inventat in 1981 ramele jeleu (gummy worm) care se pare ca in zilele noastre sunt cel mai bine vandute dulciuri gumate (ca sa nu zic gelatinoase) din lume.
   In caz ca vrei sa-ti faci acasa, ai reteta aici.
   In fine, stiu ca probabil n-ai citit asta inainte sa te uiti la pozele de mai jos, asa ca... esti varza!

 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu